16. heinäkuuta 2015

Eddie

Tänään kerron teille perheemme koirasta Eddiestä.
Coton de tulear, Cotton, short fur, lyhyt karva

Ensin voisin lyhyesti kertoa cottoneista lyhyesti:

Coton de tulearin alkuperämaa on Madagaskar. Rodun käyttötarkoitus on seurakoira ja rotua käytetään myös näyttelyissä. 
Cottonit ovat luonteeltaan eloisia ja iloisia. Niillä on halu viihdyttää ihmisiä ja niitä kutsutaan usein koiramaailman klovneiksi. 
Näiden koirien tavaramerkki on puuvillamainen, pitkä turkki. Cottoneillä ei ole aluskarvaa minkä takia se sopii hyvin allergikoille.

  Lähde: Wikipedia ja Suomen coton de tulear ry


Meille Eddie saapui keväällä 2009. Muistan vieläkin kun istuimme äidin ja siskon kanssa takapenkillä, Eddie äidin sylissä huopaan kiedottuna.
Coton de tulear, Cotton, puppy, pentu

Ensimmäisen kerran näimme koko pentueen 3 viikon ikäisinä. En itse muista kovin hyvin sitä aikaa mutta äiti on sanonut että Eddie erottui heti joukosta isompana ja touhukkaimpana. Coton de tulear, Cotton, pentu, puppySeuraavan kerran pennut nähtiinkin 9.4.09 kun oli aika hakea Eddie kotiin. Ensin käytiin läpi cottonin turkin hoito-ohjeita ja miten turkki tulisi pestä. Meita oli siellä muutama lapsi ja me katsoimmekin pentujen touhuiluja.
Kun tuli aika päättää kuka ottaa kenetkin, saimme me Eddien koska meillä oli kiinnostusta käydä näyttelyissä sen kanssa. Eddien kotiutumisesta en juurikaan mitään muista. Pentu oppi nopeasti sisäsiistiksi ja aloitettiin heti rutiinit, tietenkin pennun ehdoilla. Ensimmäiset ulos menot olivat kerrostalo pihan taakse metsään ja siitä vähitellen pennun kasvaessa alettiin kiertelemään kerrostaloa ja asutusta. Eddie oli oikein hyvä käytöksinen pentu. Yksinolo harjoitukset olivat vaikeita ja siinä menikin aikaa kauan. Sitten saimme kai vinkin käyttää sellaista laitetta joka päästää ilmaan emon hajua tai vastaavia ilmaan, auttoi se Eddien oloa harjoituksissa ja yksin jäädessään. Kun Eddie kasvoi pois "pentuudesta" aloitettiin käyttämään radioita Eddien kotona yksin ollessaan.


Coton de tulear, Cotton, Puppy, pentu
Eddien eka päivä meilläCoton de tulear, Cotton, pentu, puppy
Eddien ensimmäiset näyttelyt


Eddien menestys pentunäyttelyissä oli hyvä. Vaikkakin Eddie vaikutti vähän ujolta muiden koirien seurassa ja tuomarin tutkiessa Eddiä. Näyttelyitä käytiin parit ja menestystä tuli. Jokaisekka kerralla Eddie oli ujo ja huomasi että ei ollut tyytyväinen. Syksyllä -09 isommat näyttelyt jossa oli ulkomaalaiset tuomarit, jäivät Eddien viimoiseksi. Itse en ollut mukana ratsastuskisojen takia joten en omasta puolesta voi sanoa mitään. Mies puolisen tuomarin tutkiessa Eddieä, yritti Eddie purra häntä. Eddiehän ei ole koskaan pitänyt miehistä, vaan tarvitsee aikaa saadakseen luottamuksen miesten kanssa.
Olen ehkä itsekkin tyytyväinen että Eddietä ei käytetty sen jälkeen enään näyttelyissä.
Sen jälkeen Eddie onkin elänyt normaalia seurakoiran elämää. Heti alku ujouden jälkeen Eddiestä huomasi cottoneiden halun viihdyttää ihmisiä. En edes muista kaikkea hauskaa mitä Eddie on tehnyt. Yksi asia oli se kun Eddie pestiin alkoi Eddie vetämään hirveää ympyrää ympäri kotia, hirveällä vauhdilla. Enään Eddie ei sitä harrasta mutta naurattaa muilla tavoilla.

Coton de tulear, Cotton,
Eddie kesällä 2010 ja 2012


Eddien ilmeitä on erittäin helppo lukea. Siitä huomaa jos se ymmärtää kun sille nauraa, kun se on huomion keksipisteenä ja niin edelleen. Näistä saa myös hyvät naurut välillä.

Eddie on siis ei-leikattu uros ja sen siitä huomaa, varsinkin lenkeillä. Toisille uroksille (yleensä niitä ketä ei ole leikattu) se on tappelu mielessä haukkumassa ja räyhäämässä. Ja jos vastaan tulee narttu jolla on juoksut, jää Eddie ruikuttamaan nartun perään. Eddie jättää myös syömättä jos jollakin alueen nartuista on juoksut. Eddie on muuten erittäin nirso syömään.
Eddie viihtyy kesäisin ulkona vaikkakin joutuu käyttämään haukkupantaa (suihkauttaa sitruunan hajuista nestettä nenälle) että ei hakkuisi kaikkia jotka pihan ohi kulkee.Coton de tulear, Cotton, short fur, lyhyt karva


Ylhäällä kuvissa on Eddiestä kolme eri "muotoa". Nykysin Eddien karva pidetään lyhyenä että turkin hoito olisi helpompaa, Eddien olo olisi mukavampi varsinkin kesäisin ja Eddien tassuarkuuden takia ei tarvitse selvittää tassuissa olevia takkuja.
Eddie käytetään trimmaajalla kolmen-neljän kuukauden välein, ja siinä ajassa karva kasvaa juuri sopivan pitkäksi ennen kuin se taas alkaa takkuuntumaan.


Nyt vanhetessaan Eddie on rauhoittunut paljonkin nuoruudestaan, vaikka tykkääkin ulkona varsinkin riehua ja temmeltää. Leikkiä Eddie ei vaadi paljoa nykyisin ja välillä ei lähde edes mukaan.

Loppuun voisin vielä sanoa muutaman sanan siitä kuinka hyvin cotton soveltuu allergikoille. Meidän perheessä kaikki muut, paitsi minä, on allergisia kaikille karvaisille. Varsikin pikkusisko astmaatikkona on paha. Siltikään kenellekkään ei ole vieläkään tullut mitään merkkejä allergiasta. Suosittelen siis tätä rotua kaikille kenellä on allergiaa koirien kanssa. En siis tietenkään sano että kaikki maailman ihmiset eivät reagoisi rotuun.
Whiteheart Lane Rocket
"Eddie, Edi, E"
Coton de tulear
s. 15.2.2009
Uros


Coton de tulear, Cotton, short fur, lyhyt karva
Onko teillä mitään lemmikkejä? Jos on niin minkälaisia ja kokoisia?

☁ Terveisin Maiju


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti